Harry Gruyaert
Instagram avant la lettre

De Belgische fotograaf Harry Gruyaert (1941) was de eerste die experimenteerde met kunstzinnige kleurenfotografie. In zijn tijd maakte je als zelf respecterend fotografisch kunstenaar je beelden in zwart/wit, want van kleur moest niemand iets hebben. Harry Gruyaert dook er vol in. Museum Helmond vroeg ons rondom een tentoonstelling van zijn werk een educatietraject voor middelbare scholieren te ontwikkelen.

De fotograaf pionierde met felle kleuren, het doordrukken van verschillende lagen en het gebruik van kleuren als zeer aanwezige objecten en vormen in zijn werk. Wij hebben de vertaalslag gemaakt naar Instagram en de filters die je daar in gebruikt. De meeste scholieren zijn hier constant mee bezig, maar hebben geen idee dat ze gebaseerd zijn op oude analoge fototechnieken. Daarom nemen we ze in een lesprogramma eerst mee in de herkomst van de filters. Vervolgens wordt daar kennis over Harry Gruyaert aan gekoppeld. In zijn werk zitten hoofden vaak verstopt achter gekleurde vlakken en bollen. Iets waar we dankbaar gebruik van hebben gemaakt in de opdracht voor de scholieren: ga naar buiten en maak foto’s zoals Gruyaert dat deed. Met grote ballen, paraplu’s en andere voorwerpen om zichzelf achter te verbergen.

Kijk de film!
Door een frisse blik en een koppeling naar het hier en nu valt voor ons ieder tentoonstellingsthema te vertalen naar jongeren. En wordt het museumbezoek opeens onwijs leuk door actief met het onderwerp bezig te zijn.
Meer
projecten