Kende Gij et?
Ontdekken en verbinden

Kende Gij et? is een educatief project ontwikkeld voor de gemeente Bernheze. Dit project, in opdracht van Muzelinck, is ontworpen om ouderen en kinderen samen te brengen door middel van een unieke erfgoedactiviteit. Het doel is het creëren van een brug tussen generaties door het delen van verhalen en ervaringen, verankerd in voorwerpen van zowel het heden als het verleden.

Het avontuur begint in de klas met een boeiende introductiefilm en een op maat gemaakt les-en-leer-werkboekje voor groepen 5 en 6. Kinderen worden uitgenodigd om een doos te vullen met voorwerpen uit hun dagelijks leven - kleine, alledaagse items die een kijkje geven in de wereld van nu. Deze voorwerpen worden vergezeld van vragenkaartjes, ontworpen om ouderen te helpen bij het ontdekken van hun functie en betekenis.

Deze dozen, gevuld met moderne schatten, worden naar lokale heemkundekringen en verzorgingshuizen gebracht. In gezellige sessies ontdekken ouderen de inhoud, geholpen door de vragenkaartjes en vervolgens verrijkt met filmpjes gemaakt door de kinderen. Deze filmpjes, waarin kinderen de voorwerpen demonstreren en hun betekenis uitleggen, zorgen voor hilariteit, verwondering en roepen herinneringen op aan vervlogen tijden.

Kijk de film!

Daarna kiezen ouderen voorwerpen uit het verleden, die we in dozen naar de scholen sturen. Ze maken ook filmpjes waarin ze vertellen over het gebruik en de betekenis van deze historische voorwerpen. Zo krijgen kinderen een uniek inzicht in het leven in Bernheze van zo’n 70 jaar geleden.

Alle voorwerpen en filmpjes worden omgezet in een kaartspel, met aan de ene kant foto's van de voorwerpen en aan de andere kant een QR-code die naar de filmpjes leidt. Dit kaartspel dient als een blijvend archief van de verhalen en herinneringen, toegankelijk voor jong en oud.

Dit project is het resultaat van een mooie samenwerking tussen Muzelinck, verzorgingshuizen, de Katholieke Ouderenbond, heemkundekringen en scholen.

De afsluiting van "KENDE GIJ ET?" vindt plaats begin volgend jaar met een evenement waar ouderen en kinderen fysiek samenkomen om verhalen en demonstraties uit te wisselen. Dit evenement belooft een inspirerende bijeenkomst te worden waarin de voorwerpen en hun verhalen van toen en nu de basis vormen voor nieuwe verbindingen."

Kijk de film!
‘Kende gij et?’ betekent Ken jij het? in het Brabants dialect.
Meer
projecten