MapLab
Sociaal onderzoeksproject in de wijk

In deze workshopserie onderzoeken kinderen de omgeving van hun school. Ze brengen hem in kaart en bedenken oplossingen om deze beter te maken. Tijdens Dutch Design Week hebben kinderen van vier scholen hun ideeën gepresenteerd aan de burgemeester van Eindhoven. Want als de overheid plannen maakt voor een stad, wordt er vaak geen rekening gehouden met de kinderen. En daar zijn wij het niet mee eens.

In Eindhoven wonen ruim 20.000 kinderen en zij zijn de toekomst van de stad. Met MapLab laten we zien hoe belangrijk het is om goed naar ze te luisteren. Ze vinden ergens wat van, weten wat hun wensen zijn en hebben verhalen te vertellen die gehoord moeten worden. En goede ideeën zoals een prullenbak voor hondenpoep waar je brokjes voor terugkrijgt. Of een stroopwafel winkel op de bovenste verdieping van een bejaardenflat.

Kijk de film!

Samen met Anab Jain van Superflux uit Londen en softwarebouwers Less or More, ontwikkelden we dit online platform. De workshops werden begeleid door experts met diverse achtergronden. Met een speciale app gingen de kinderen op pad en legden ze hun omgeving vast, inclusief commentaar. Na het veldonderzoek zette de klas de bevindingen om in ontwerpen om de wijk te verbeteren. Al hun ontwerpen, ideeën en verhalen kwamen vervolgens op het MapLab platform terecht.

In opdracht van: DataStudio en Het Nieuwe Instituut
Foto's door: Fieke van Berkom

20.000 kinderen een stem geven in stadsontwikkeling. En met elkaar de buurt onderzoeken en in kaart brengen.

Meer
projecten