Het verhaal van het kanaal
Educatieproject met 3D audio beleving

Het Verhaal van het Kanaal, ontwikkeld door Beam it Up in samenwerking met cultuuraanbieders van Weert, markeert het 200-jarige bestaan van de Zuid-Willemsvaart. Dit project, gericht op ongeveer 1000 scholieren van het basis- en voortgezet onderwijs, biedt een unieke kans om de geschiedenis van het kanaal op een interactieve wijze te verkennen.

Centraal in dit project staat een 360º binaural audio beleving, ontworpen in samenwerking met schrijfster Judith Koppens. Deze audio-ervaring, gegeven onder het beeld 'On the shoulders of Giants' van Studio Job, brengt leerlingen dichter bij de historische figuren die een rol speelden in de ontwikkeling van Weert en het kanaal. Met behulp van 'silent disco' koptelefoons en begeleidende werkboekjes, ontdekken de leerlingen verhalen en voltooien ze opdrachten ter plaatse.

Kijk de film!

Na deze audio-ervaring nemen de leerlingen van groep 5 t/m 8 deel aan een fotografieworkshop bij RICK, waar ze hun interpretatie van de personages uit de audiotour vastleggen. De brugklasleerlingen bij Bibliocenter zetten deze beelden om in verhalen door middel van spoken word. Het resultaat is een expositie langs het kanaal, waar de creaties van de leerlingen, samen met historische en beeldende werken van Museum W en het Gemeentearchief, worden getoond.

Dit project, bestaande uit de onderdelen Luisteren, Onderzoeken en Maken, stimuleert leerlingen om actief deel te nemen aan het leren over de lokale geschiedenis. De expositie langs het kanaal biedt bezoekers de kans om de fotografie en spoken word verhalen te ervaren, versterkt door QR-codes die toegang geven tot de audioverhalen.

Luister de snippet van het audioverhaal met een koptelefoon voor de beste 360 geluidservaring!

Lesmateriaal 'Het verhaal van het kanaal'
Welk personage zou jij uitkiezen om een dagje mee te ruilen? De kraan, de Graaf, de arbeider, de monnik of Prins Carnaval?
Meer
projecten